Jdi na obsah Jdi na menu

   Zúčastnil jsem se X. ročníku monitoringu medvěda hnědého v Malé Fatře ve dnech 15. - 17. června 2012, který spočívá ve sledování okolí daného místa a zaznamenávání přítomnosti medvěda. Za celou akci jsem na svém místě neviděl vůbec nic. 

   V neděli dopoledne po ukončení akce jsem se vydal do míst, kde jsem při minulých návštěvách Malé Fatry nacházel spoustu stop medvěda. A na zpáteční cestě jsem "to zažil". Při pomalé jízdě po úzké cestě mi před autem přešel mladý medvěd. Okamžitě jsem zastavil, nasadil na foťák teleobjektiv a pomalu vyšel z auta. Vítr jsem měl příznivý a tak jsem se vydal směrem, kterým medvěd odešel. Po chvilce jsem našel malou skalku, ze které jsem se rozhlédl po okolí a měl jsem štěstí. Asi 70 metrů daleko za řídkým křovím se medvěd hrabal v zemi. Ještě jsem si ověřil směr větru a pomalu jsem se snažil ještě trochu přiblížit. Nebylo to snadné, protože skrz křoví se nedalo procházet potichu. Ale přesto jsem se dokázal ještě přiblížit asi na 50 metrů. To bylo mnohem blíž, než jsem si dokázal představit. Fotit se skrz křoví nedalo, ale i sledování byl neskutečný zážitek. Trvalo to asi několik minut, stále se tam hrabal v zemi. Později jsem zjistil, že tam je mraveniště a "maco" tam vybíral larvy. Pokusil jsem se ještě trochu přiblížit, ale byl jsem hlučnější, než bylo vhodné a medvěd zpozorněl. Postavil se na zadní a začal se rozhlížet mým směrem. Teď jsem měl velké dilema. Mám zůstat skrčený a doufat, že si mne nevšimne, ale riskovat, že bude zvědavý a vydá se směrem ke mně a následně se lekne a případně bude reagovat tak, jak bych si nepřál. Tak jsem se raději postavil a promluvil jsem na něj. Jakmile zjistil co jsem zač, tak se dal na útěk. A v tu chvíli jsem ho stačil několikrát vyfotit. Ovšem povedly se  jen takové dokumentační fotky.

12.06.17-041.jpg

12.06.17-043.jpg

   Celé to byl silný zážitek, který se mi snad ještě povede někdy zopakovat. Od té doby jsem Malou Fatru navštívil ještě několikrát a věnoval nějaký čas vyhledávání medvědů, ale už jsem neměl štěstí na sledování na takhle malou vzdálenost. Jednou jsem sledoval dalekohledem medvědici s mládětem na vzdálenost asi 1 km.