Jdi na obsah Jdi na menu

   Jak to začalo. Od chvíle kdy jsem "objevil" Malou Fatru jsem si přál vidět medvěda. Podle mnoha článků v novinách a reportáží v televizi by to nemělo být tak těžké, když mnozí "odborníci" tvrdí, že je medvěd na Slovensku přemnožený. Je možné na něj narazit na každém rohu a údajně žere turisty. Ovšem realita je trochu jiná. Je pravda, že medvěd na mnoha místech Slovenska žije, ale jako každé divoké zvíře je dost plachý a člověku se snaží vyhnout.

   Po svém prvním setkání s medvědem v červnu 2012, jsem při každé následující návštěvě Malé Fatry věnoval nějaký čas pátrání po medvědech. Ale bohužel neúspěšně, takže jsem se loni pokusil najít někoho kdo má více zkušeností. A povedlo se. Sice mi v roce 2015 termín už nevyhovoval, ale rezervoval jsem si účast na letošní rok.

   Přišel den "D". Krátce po poledni se všech osm fotografů a dva organizátoři setkáváme na horské chatě kde budeme následujících několik dní ubytováni. Po vlastním ubytování a organizačních záležitostech poprvé vyrážíme na tři vybraná místa odkud budeme sledovat a především fotit největší šelmu na Slovensku. Tento den jsem neměl moc štěstí, protože přímo na naše místo medvěd nepřišel a mohli jsme ho jen omezeně sledovat přes křoví a stromy. No, je to první den a příště to určitě vyjde lépe. Po západu slunce opouštíme kryty a jedeme na večeři do chaty.

   Je úterý a dost zamračená obloha. Mezi snídaní a obědem máme volno a každý ho tráví dle svého. Po obědě probíhá přednáška o životě medvěda. V domluveném čase 15:30 se scházíme s výzbrojí před chatou a vyrážíme v dešti na čekanou. Dnes budeme na jiných místech než včera, aby měl každý možnost sledovat za různých podmínek. Déšť trochu sílí a přidává se vítr a bouřka. Tentokrát máme větší štěstí a medvěd přichází na jedno ze dvou míst kam dobře vidíme. Máme možnost ho v dešti a bouřce sledovat nezvykle dlouhou dobu jeden a půl hodiny. Podmínky pro focení nejsou moc dobré kvůli dešti, ale i samotné sledování je zážitek. Při večeři jsme si vyslechli výtky od účastníků na dalších dvou stanovištích na téma proč jsem si tam nechali medvěda tak dlouho. Vše samozřejmě v legraci.

 

Téměř dvouhodinové sledování na 50 - 60 m v bouřce

16.05.24---16-.jpg

   Dnes ve středu je výrazně lépe a polojasná obloha slibuje dobré světelné podmínky v lese. Po dopoledním individuálním programu a obědě se odpoledne opět vyráží nahoru. Jsem na stejném místě jako včera. Hned po usazení si všímám pohybu v křoví a upozorňuji kolegy. Opravdu tam byl medvěd. Každý stihneme jen několik snímků a brzy odchází. Následující čtyři hodiny marně vyhlížíme a už se žádný neobjeví. Stejně špatné to bylo i na dalších stanovištích.

 

Hned po našem příchodu na místo se nám na chvilku ukázal, potom až do večera nebylo nic

16.05.25---3-.jpg

   Čtvrtek, poslední možnost něco pořádného nafotit. Zůstávám ve spodním krytu. Sedíme potichu, ani se nehneme. Víme, že pokud to dnes nevyjde, tak snad někdy v budoucnu. Je cítit napětí a očima taháme nějakého medvěda z křoví. Po třech hodinách dostáváme informaci v sms, že naším směrem jde medvědice. Zkontrolujeme nastavení foťáků a s napětím čekáme. Po několika dlouhých minutách se objevuje. Jsme napnuti, jestli ji něco nevyplaší a neodejde nám. Chvíli se rozhlíží a po chvíli slyšíme jak něco chroupe. Už od jejího příchodu máme prsty na spouštích a čekáme až se uklidní a začne se krmit. Opatrně zkusíme jeden snímek jestli se nelekne zvuku závěrek. Neleká se, naopak vidíme, že v klidu žere. Máme možnost ji sledovat asi půl hodiny na úžasných 20 metrů. Po nakrmení pomalu v klidu odchází a my si v tichosti balíme a také jdeme. Byl to nádherný konec čtyřdenního focení.  

 

Fantastický závěr akce. Téměř půl hodiny na vzdálenost 20 m

16.05.26---14-.jpg

 

Fotogalerie k článku